Никой не може да ни даде нещо, освен самите ние. Никой не може да ни отнеме нещо – освен самите ние.

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: weheartit.com

снимка: weheartit.com

Ако не вярвате, че заслужавате успех, вие просто го отблъсквате и той няма да ви споходи. 

Някога забелязвали ли сте, някога случвало ли ви се е да преживеете тази нелепа човешка склонност: колкото повече искаме нещо, толкова повече се бавим да го получим. Може би имаме някаква причина да не изпълняваме целите си. Всички тези „само ако“ ни служат като предпазни капани, от които изпускаме парата, като си фантазираме по време на делови срещи, в задръстване или сред сутрешната суетня около децата. С известна тъга рисуваме картини колко хубав ще стане животът, ако изпълним мечтите си.
Логично е да предположим, че ако наистина искахме да променим живота си, просто щяхме да го направим. Но вместо това ние обикновено отлагаме нещата за следващия понеделник. А когато понеделникът дойде, отново изместваме целите си за някой друг път. Никога не се чувстваме достатъчно подготвени да започнем, все не ни достигат пари, време или умения.

Страховете и другите препятствия обикновено не изчезват, ако просто ги пренебрегваме. Те първо трябва да бъдат посочени и извадени на светло, преди да бъдат напълно отстранени. Няма да отделяме много време да анализираме страховете, защото всяко нещо, върху което се съсредоточваме дълго, в крайна сметка се увеличава.

Винаги трябва да се фокусираме върху това, което искаме, а не върху това, което не искаме.
Понякога не е лесно да установим какви страхове ни блокират. Мнозина упорито настояват: „Не се страхувам от нищо!“ Но страхът невинаги е очевиден. Фактически отлагането и страхът от провал са толкова мощни, че могат да се проявят като различни разстройства, например: преяждане, апатия („Тази вечер не ми се излиза и не ми се говори с никого“), физическа травма, проблеми в личния живот и др.

Провалът, дори мисълта за него, е нещо много болезнено, а хората са готови на всичко, за да избегнат болката.
Един от нашите най-находчиви механизми в това отношение е усещането, че сме твърде уморени, за да се захванем с нещо. Мислим как да го започнем, докато си претоварим главите. Затова „изгасяваме“ енергията си и в резултат се чувстваме изтощени.
Източникът на цялата енергия – Бог – е неизчерпаем, а ние можем по всяко време да се потопим в него. Изживели сте това: спомнете си как сте реагирали, когато някой неочаквано ви е предложим да правите нещо, което наистина ви харесва. Изведнъж се оказва, че сте във форма и горите от желание да започнете.

Вместо да се фокусираме върху страха, ще го извадим от тъмния ъгъл и ще го преместим на светло. Когато го изнесем на Слънце, той ще се пукне като сапунен мехур от топлината на лъчите му. И тогава ще видите своята истинска, естествена, безстрашна същност.
Заслужавам ли? От всички пречки към успеха – било то в професията, любовта или здравето – тази е най-голямата и разрушителната. Ако не вярвате, че заслужавате успех, вие просто го отблъсквате.

Тази нагласа изглежда нелогична. В края на краищата, кой не иска да успее? Да, но ако искаш да успееш, не значи да вярваш, че можеш да го направиш. Ако се съмнявате, че заслужавате успех, все едно сте убедени, че ще се провалите. Съответно привличате провала и така получавате пророчеството. Но когато знаете, че вие – както и всеки друг – заслужавате да успеете, с благодарност приемате доброто, когато дойде при вас. Радвате се на похвалите, даровете и повишението в службата. Освен това щедро давате на другите. Вярата в успеха означава да знаете, че даването и получаването са естествени неща в живота. Трябва да приветстваме доброто, не да се страхуваме от него.

 

Щях да променя живота си, ако имах повече време – Дорийн Върчу, angeltherapy.com

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Животът ти връща онова, което си му дал

Успехът не е въпрос на късмет, а на избор

Не изневерявай на себе си и успехът няма да ти изневери!