Никой не е щастлив, когато е сам. Щастието се ражда, когато сме сред другите

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Щастието е … Поглед, усмивка, докосване. То е в споделянето. На емоции.

Някой слага ръка на рамото ти, целува те или те гали и ти се чувстваш спокоен и щастлив. Телата ни са устроени така и това е чудесно.  Докосването освобождава неврохормона окситоцин, който ни кара да се чувстваме щастливи и намалява нивата на стрес, страх и болка.

Но кога изпитваме удоволствие, дължащо се на освободилия се в кръвния поток окситоцин? Вярно е, че прегръдките ни правят по-щастливи: окситоцинът се отделя в мигове на интимност и ни помага да се привържем един към друг. Затова често е наричан „хормонът на ласките“ или „хормон на любовта“.

Хюга (от датски означава атмосфера на преживяването – бел. ред.) е също интимно преживяване, свързано с уюта и близостта, а това води до заключението, че в такива моменти в организма ни се произвежда окситоцин.

Гушкането на домашни любимци има същия ефект: чувстваме обич, топлина и сигурност – трите основополагащи понятия в концепцията за хюга.  Окситоцинът се произвежда, когато сме физически близки с друг човек, и може да се нарече „социално лепило“, което поддържа социалните контакти чрез съпричастност, доверие и любов. Може би затова датчаните се доверяват на непознати. Те практикуват хюга често, а това води до повишено производство на окситоцин, който намалява враждебността и стимулира общуването с околните.

Вкусната храна, свещите, камините и одеялата се считат за неизменни хюга аксесоари и по този начин хюга се свежда до производството на окситоцин. Възможно ли е всичко да е толкова просто? Може би не е случайно, че всичко, свързано с хюга, ни изпълва с щастие, спокойствие и сигурност.

Ключово за хюга е да сме с други хора, но като изследовател на щастието мога да се  закълна, че това може би е най-важната предпоставка за щастие. Изследователите на щастието и учените сме единодушни, че социалните контакти са от основно значение за щастието на хората.

Хората са социални създания и значимостта на този факт се вижда ясно, когато се сравни удовлетвореността, която изпитваме от общуването си с другите, и цялостната удовлетвореност от живота. Най-важните социални взаимоотношения са близките връзки, в които хората могат да съпреживяват различни неща заедно и да получат разбиране, да споделят мислите и чувствата си и взаимно да си оказват подкрепа. С една дума – хюга.

 

Малък наръчник по хюга – Майк Викинг, harpercollins.com/cr-124213/meik-wiking

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Щастието не е това, което притежаваме, а това, което ни се случва всеки ден

Здравето и щастието идват, когато се научим да балансираме случващото се в душата ни

Колкото повече се свързваме с хората около себе си, толкова повече ценни уроци научаваме