Нашето щастие е скрито в дребните удоволствия в ежедневието

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

За да си щастлив всеки ден, трябва да осъзнаеш колко ценен е всеки момент от ежедневието ти.

Аз изучавам щастието. Всеки ден се опитвам да отговоря на въпроса: Защо някои хора са по-щастливи от други?

Чувал съм, че музикантите могат да погледнат нотите и да чуят музиката в главата си. Същото се случва и с мен, когато видя данни, свързани с щастието. Чувам успокоителни звуци на хубавия живот, радостта и усещането за свързаност.

Мнозина обаче са скептични дали щастието може да се измери. Една от изтъкнатите причини е в това, че съществуват различни представи какво е щастие. Ние сме съгласни и подчертаваме, че „щастие“ е общ термин. Намираме отделни компоненти и ги разглеждаме поотделно. Така че когато Институтът за изследване на щастието и различни правителства се опитват да изменят щастието и качеството на живот, се вземат предвид поне три различни измерения на щастието.

Първо обръщаме внимание на удовлетвореността на живота. В различни международни проучвания го правим, като питаме хората: „Колко удовлетворени се чувствате от живота си като цяло?“ или „Колко щастливи сте по скалата от 0 до 10?“. Отстъпете крачка назад и оценете живота си. Помислете какъв би бил възможно най-добрият живот, който бихте могли да водите, и кой би бил най-лошият вариант. А къде между тях се намирате в момента според вас? В това отношение Дания бележи най-високите резултати в света.

След това разглеждаме емоционалното или хедонистичното измерение на щастието. Какви емоции изпитват хората всеки ден? Ако погледнете към вчерашния ден, чувствали ли сте се ядосани, тъжни, самотни? Смяхте ли се? Бяхте ли щастливи? Чувствахте ли се обичани?

Третото измерение се нарича „евдемонично“ и произхожда  от старогръцката дума eudaimonia, която означава „щастие“. Базира се на Аристотеловото разбиране за щастие – а според него хубавият живот е смисленият живот. Затова питаме хората чувстват ли, че животът им има смисъл?

Но да се върнем отново на хюга и щастието. Изпитването на положителни емоции има по-голямо значение за общото благоденствие, измерено от гледна точка на удовлетвореност от живота, отколкото липсата на негативни емоции.

Хюга може да действа и като катализатор на щастието всеки ден. Тя ни дава езика, целта и методите за планиране и запазване на щастието – и за постигане на малка частица от него всеки ден. Може би хюга ще е най-близкото до щастие усещане, когато се приберем у дома след дълъг работен ден в студена и снежна януарска вечер.

А и нека си го кажем честно – това е начинът, по който протича животът на повечето от нас. Изпитваме тези чувства всеки ден, а не само в студените и снежни януарски дни. Веднъж в годината – или по-често, ако имате късмет – може да се озовем на далечен плаж в екзотична страна и там да намерим едновременно хюга и щастие.

Хюга обаче е и да извлечем максималното от това, с което разполагаме в изобилие – всекидневието. Може би Бенджамин Франклин го е казал най-добре: „Щастието се крие най-вече в дребните удобства или удоволствия, които се случват всеки ден, а не толкова в големия късмет, който идва твърде рядко“. 

 

Малък наръчник по хюга – Майк Викинг, harpercollins.com/cr-124213/meik-wiking

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Отворете широко очите си, за да видите щастието. То се крие в малките неща…

Щастието е в наши ръце. Трябва само да създаваме повече положителни мисли.

Щастието не е липса на тъга…