Когато развиваме ума си, приканваме щастието да влезе трайно в дома ни

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Самоусъвършенстването е ключът към абсолютното щастие: телесно и духовно.

Безделието и мързелът водят човека до страдания. Затова повечето здравомислещи хора не искат да бъдат безделници и лентяи. Всеки труд облагородява човека. Но дори сред образованите и трудолюбивите хора малцина разбират какво представлява истинският труд (дейността на разума) за духовното живо същество, а какво – бездействието (заниманията, насочени изключително към поддържане и укрепване на тялото). Всъщност, тъкмо това е причината много хора да бъдат дълбоко нещастни по житейския си път.

За хората, които не са запознати с духовните въпроси, беседите за дейността на разума може да се сторят суха и безполезна теория за живота. Но въпреки това е невъзможно да станем щастливи, без да изучаваме това как да се трудим с разум. Независимо от цялата сложност на това да се разбере необходимостта от толкова детайлното изучаване на дейността на разума, за да подобрим своята съдба на нас все пак ни е необходимо да се съсредоточим именно върху този въпрос.

Ведите сравняват живота без самоусъвършенстване със съня, при който всички действия са неосъзнати и затова са абсолютно безполезни. Когато започва да живее с разум, човек на практика се събужда от съня на невежеството и наистина започва да носи неоценима полза за всички. Така че ведическите писания ни призовават да се събудим от съня на удовлетворението на своите телесни нужди и да започнем да живеем пълноценен, разумен живот, изпълнен със стремеж към духовен прогрес. Само този път води към щастието, друг път към щастието няма.

 

Законите на щастливия живот 4 – Олег Торсунов, torsunov.eu

Издателство: ББ Фарм

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако фокусираме ума си върху това, което искаме, то непременно ще се случи

Думите, които използваме, определят нашия живот

Само който умее да обича истински, живее истински