Когато развиваме ума си, приканваме щастието да влезе трайно в дома ни

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Самоусъвършенстването е ключът към абсолютното щастие: телесно и духовно.

Безделието и мързелът водят човека до страдания. Затова повечето здравомислещи хора не искат да бъдат безделници и лентяи. Всеки труд облагородява човека. Но дори сред образованите и трудолюбивите хора малцина разбират какво представлява истинският труд (дейността на разума) за духовното живо същество, а какво – бездействието (заниманията, насочени изключително към поддържане и укрепване на тялото). Всъщност, тъкмо това е причината много хора да бъдат дълбоко нещастни по житейския си път.

За хората, които не са запознати с духовните въпроси, беседите за дейността на разума може да се сторят суха и безполезна теория за живота. Но въпреки това е невъзможно да станем щастливи, без да изучаваме това как да се трудим с разум. Независимо от цялата сложност на това да се разбере необходимостта от толкова детайлното изучаване на дейността на разума, за да подобрим своята съдба на нас все пак ни е необходимо да се съсредоточим именно върху този въпрос.

Ведите сравняват живота без самоусъвършенстване със съня, при който всички действия са неосъзнати и затова са абсолютно безполезни. Когато започва да живее с разум, човек на практика се събужда от съня на невежеството и наистина започва да носи неоценима полза за всички. Така че ведическите писания ни призовават да се събудим от съня на удовлетворението на своите телесни нужди и да започнем да живеем пълноценен, разумен живот, изпълнен със стремеж към духовен прогрес. Само този път води към щастието, друг път към щастието няма.

 

Законите на щастливия живот 4 – Олег Торсунов, torsunov.eu

Издателство: ББ Фарм

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако фокусираме ума си върху това, което искаме, то непременно ще се случи

Думите, които използваме, определят нашия живот

Само който умее да обича истински, живее истински

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си