Когато развиваме ума си, приканваме щастието да влезе трайно в дома ни

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Самоусъвършенстването е ключът към абсолютното щастие: телесно и духовно.

Безделието и мързелът водят човека до страдания. Затова повечето здравомислещи хора не искат да бъдат безделници и лентяи. Всеки труд облагородява човека. Но дори сред образованите и трудолюбивите хора малцина разбират какво представлява истинският труд (дейността на разума) за духовното живо същество, а какво – бездействието (заниманията, насочени изключително към поддържане и укрепване на тялото). Всъщност, тъкмо това е причината много хора да бъдат дълбоко нещастни по житейския си път.

За хората, които не са запознати с духовните въпроси, беседите за дейността на разума може да се сторят суха и безполезна теория за живота. Но въпреки това е невъзможно да станем щастливи, без да изучаваме това как да се трудим с разум. Независимо от цялата сложност на това да се разбере необходимостта от толкова детайлното изучаване на дейността на разума, за да подобрим своята съдба на нас все пак ни е необходимо да се съсредоточим именно върху този въпрос.

Ведите сравняват живота без самоусъвършенстване със съня, при който всички действия са неосъзнати и затова са абсолютно безполезни. Когато започва да живее с разум, човек на практика се събужда от съня на невежеството и наистина започва да носи неоценима полза за всички. Така че ведическите писания ни призовават да се събудим от съня на удовлетворението на своите телесни нужди и да започнем да живеем пълноценен, разумен живот, изпълнен със стремеж към духовен прогрес. Само този път води към щастието, друг път към щастието няма.

 

Законите на щастливия живот 4 – Олег Торсунов, torsunov.eu

Издателство: ББ Фарм

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако фокусираме ума си върху това, което искаме, то непременно ще се случи

Думите, които използваме, определят нашия живот

Само който умее да обича истински, живее истински

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си