Научете се да давате, без да очаквате нищо в замяна – само така ще се чувствате истински живи!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Когато даваш без да очакваш нещо в замяна, частица от твоя дар отива при другиго, правейки деня му по-добър. Така подаряваш една усмивка, една надежда, че доброто съществува. А това си струва повече от всичко друго на света!

Когато Слънцето изгрява, вие виждате най-върховното проявление на индивидуалността, на Духа, на Божественото: това бликане, тази щедрост, това себераздаване… Вие само гледате ли, гледате и понеже никой никога не ви е обяснил какво става, нито как да го тълкувате, цял живот ще гледате изгрева на Слънцето, но ще продължавате да следвате Закона на Земята, на личността: ще продължавате само да вземате.

Когато обаче разберете какво означава изгревът на Слънцето, ще почувствате могъществото, величието, необятността на този акт на даването. Тогава ще заработите, за да промените всичко в себе си, и всеки ден ще се радвате, че все повече и повече успявате в това, докато най-накрая заприличате на Слънцето.

Да, трябва да се научите да давате, и то без да очаквате нещо в замяна – както Слънцето, което дава и не очаква нищо. Много хора, правейки някакви малки жертви, винаги очакват да получат нещо в замяна: та било то само похвала, благодарност или поздравление – което всички намират за нормално. Да, обаче това са правилата на Земята, но не и на Слънцето.

Егоизмът винаги оказва много пагубно влияние върху човека. Когато човек не дава нищо, когато запазва всичко за себе си, вътрешно някои канали започват да се запушват. А знаете какво се случва, когато някои канали се запушат или когато един извор пресъхне: започват ферментации, които отделят зловонни миризми и привличат паразити. Ами да, всичко това се случва просто защото изворът е престанал да блика.

Същото се случва и в човешкото същество, защото личността е като застояла вода. Естествено, от една друга гледна точка, няма нищо по-находчиво от личността. Тя се справя с какво ли не, защото иска да поглъща, иска да притежава. Да, от тази гледна точка, тя е активна, находчива, дори брутална. Индивидуалността не е толкова находчива и динамична, но това, което е необикновеното при нея, е, че тя винаги тече, напоява, наторява, просвещава, оживотворява.

Индивидуалността е като извор и когато започне да се проявява, това бликане, това изобилие, тази Любов, тази доброта, тази чистота, тази Светлина и щедрост, това великодушие завладяват човешкото същество и то се чувства окъпано, сияещо, леко.

 

Основният ключ за разрешаване на всички въпроси за живота – Омраам Микаел Айванов

Издателство: Авир, avir.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако изберем да се чувстваме добре, ще привлечем най-добрите преживявания

Ако не размахаш криле, никога няма да разбереш дали можеш да летиш!

Всеки ден, всеки миг от нашия живот е нова възможност. Сграбчи я!

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си