Научете се да давате, без да очаквате нищо в замяна – само така ще се чувствате истински живи!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Когато даваш без да очакваш нещо в замяна, частица от твоя дар отива при другиго, правейки деня му по-добър. Така подаряваш една усмивка, една надежда, че доброто съществува. А това си струва повече от всичко друго на света!

Когато Слънцето изгрява, вие виждате най-върховното проявление на индивидуалността, на Духа, на Божественото: това бликане, тази щедрост, това себераздаване… Вие само гледате ли, гледате и понеже никой никога не ви е обяснил какво става, нито как да го тълкувате, цял живот ще гледате изгрева на Слънцето, но ще продължавате да следвате Закона на Земята, на личността: ще продължавате само да вземате.

Когато обаче разберете какво означава изгревът на Слънцето, ще почувствате могъществото, величието, необятността на този акт на даването. Тогава ще заработите, за да промените всичко в себе си, и всеки ден ще се радвате, че все повече и повече успявате в това, докато най-накрая заприличате на Слънцето.

Да, трябва да се научите да давате, и то без да очаквате нещо в замяна – както Слънцето, което дава и не очаква нищо. Много хора, правейки някакви малки жертви, винаги очакват да получат нещо в замяна: та било то само похвала, благодарност или поздравление – което всички намират за нормално. Да, обаче това са правилата на Земята, но не и на Слънцето.

Егоизмът винаги оказва много пагубно влияние върху човека. Когато човек не дава нищо, когато запазва всичко за себе си, вътрешно някои канали започват да се запушват. А знаете какво се случва, когато някои канали се запушат или когато един извор пресъхне: започват ферментации, които отделят зловонни миризми и привличат паразити. Ами да, всичко това се случва просто защото изворът е престанал да блика.

Същото се случва и в човешкото същество, защото личността е като застояла вода. Естествено, от една друга гледна точка, няма нищо по-находчиво от личността. Тя се справя с какво ли не, защото иска да поглъща, иска да притежава. Да, от тази гледна точка, тя е активна, находчива, дори брутална. Индивидуалността не е толкова находчива и динамична, но това, което е необикновеното при нея, е, че тя винаги тече, напоява, наторява, просвещава, оживотворява.

Индивидуалността е като извор и когато започне да се проявява, това бликане, това изобилие, тази Любов, тази доброта, тази чистота, тази Светлина и щедрост, това великодушие завладяват човешкото същество и то се чувства окъпано, сияещо, леко.

 

Основният ключ за разрешаване на всички въпроси за живота – Омраам Микаел Айванов

Издателство: Авир, avir.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако изберем да се чувстваме добре, ще привлечем най-добрите преживявания

Ако не размахаш криле, никога няма да разбереш дали можеш да летиш!

Всеки ден, всеки миг от нашия живот е нова възможност. Сграбчи я!