Ако преодолеем своята неувереност, ще се справим с всяка ситуация

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Изпитваме страх, защото сме загубили вяра във себе си.

… Mного хора водят постоянни битки с негативните емоции като гняв, страх и вина. Един мой родственик има проблем с гнева и избухва при най-малката провокация. Това разстройва всички наоколо и след това той се чувства виновен за своите изблици. За щастие, човекът има подобрение, откакто го посъветвах да прави по десет бавни, дълбоки вдишвания преди да реагира. Предложих му също да визуализира най-желания изход от ситуацията. Когато той отделя достатъчно време, за да направи това, резултатите са удивителни.

Макар да е разстройващо за околните, способността на моя родственик моментално да дава воля на гнева си е по-здравословна от подхода, използвана от много други хора. Те потискат своя гняв. Има много причини за това. На тези хора може да им липсва увереност и да им е трудно да отстояват правата си. А може и да са научени от своите родители да не показват публично никакви емоции. Те могат да разрешат проблема си, като визуализират минали ситуации, в които не са могли да изразят емоциите си, и след това да съживят тези преживявания, представяйки си, че се справят със ситуацията по спокоен, уверен и решителен начин.

Повечето страхове се дължат на чувствата за несигурност и  на фундаментална липса на увереност. Всички те могат да бъдат преодолени като визуализирате, че действате уверено и с позитивна нагласа.

Вината е особено осакатяваща емоция. (…) Много хора носят своето чувство за вина с години и това им пречи, тъй като те не се чувстват в хармония със себе си. Най-доброто лекарство разбира се е да се извините и да поправите грешката си. Това обаче, не винаги е възможно. Трябва да осъзнаете, че всички ние извършваме много грешки през живота си. Визуализирайте сцените, които пораждат у вас чувство за вина. Дайте воля на мъката си. Визуализирайте отново същата сцена, този път на малък екран. Отново изразете съжалението си. Накрая визуализирайте същата сцена на още по-малък екран. Изразете своето съжаление и кажете, че сте си взели поука от тази история и за в бъдеще ще положите повече усилия. Оставете малкия екран да стане още по-малък и по-малък, докато накрая изчезне.

Съзидателна визуализация – Ричард Уебстър, psychic.co.nz

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Ако обичаш някого, пращай му своите положителни мисли. Така му даряваш светлина да се справи с всичко в живота

Ако се научим да променяме всяка негативна мисъл, ще мислим позитивно дори за неприятните неща

Каквото посееш, това ще пожънеш. Каквото си мислиш, това ще ти се случва