Брайън Трейси: В момента, в който започнеш да се замозалъгваш, вече не живееш живота си. Не живееш истински

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Не се предавай | 0 Коментара
илюстрация: wafflesatnoon.com

илюстрация: wafflesatnoon.com

Да изневериш на ценностите си, на вярванията си, на разбиранията си, значи да изневериш на себе си, на същността си. На всичко онова, което искаш да бъдеш. И което искаш да бъде животът ти…

Отправна точка за постигането на едно по-високо равнище на увереност в себе си и за израстването ви като изключителна личност е да обмислите и решите какви са вашите ценности. Изключителни са тези мъже и жени, които са отделили време, за да решат ясно за себе какво е онова, в което вярват и как са подредени ценностите им, след като са организирали живота си така, че да ги отразява по най-добрия начин…

Изяснете ценностите за себе си. В какво вярвате и против какво сте? Какви са изповядваните от вас ценности, заради които сте готови да се жертвате? За какво бихте платили с пари, пот, евентуално с живота си? Цените ли семейството си? Бог? Здравето си? Работата или кариерата си? Цените ли принципи като лична и политическа свобода, съчувствие към хората в неравностойно положение, преклонение пред живота? Вярвате ли в честността, истината и искреността, в трудолюбието и успеха? Каквито и да са вашите ценности, обмислете ги и си ги запишете…

Огледайте се наоколо. Кои качества на хората, от които се възхищавате, смятате за най-важни? Какви качества търсите у вашите приятели и познати, когато се опитвате да се обвържете по-дълбоко с тях? Какви са според вас основополагащите качества или ценности, които лежат в основата на личните и делови взаимоотношения? Какви са вашите ценности?

Ценностите не подлежат на предоговаряне. Когато избирате ценност, тя става ваша, съответно непоклатима ваша ценност. Превръща се в нещо постоянно, неотменимо и вие сте готови да прекарвате всеки миг от живота си, като я спазвате. Не може да изповядвате дадена ценност, само когато ви е удобно и да я изхвърляте, когато не ви изнася.

Избирайки вашите ценности, вие ясно заявявате пред себе си, а понякога и пред другите как точно смятате да прекарате живота си от този момент нататък. Вие показвате, че тази ценности е нещо, с което никога няма да направите компромис.

Непоклатимата самоувереност е плод на непоклатима вярност към ценностите. 

…Принципът на почтеността, т.е. придържането към ценностите, е основен закон на вселената. Всеки път, когато нарушавате или правите компромис по какъвто и да е било повод, сякаш се намесва някаква могъща сила или възмездие, която не ви позволява да минете безнаказано.

Почтеността е своеобразно абсолютно изискване за успешен живот на всяко човешко същество. Пробивите в нея, правенето на компромиси с ценностите сякаш не просто носят наказание, съответстващо на престъплението, но изглежда предизвикват и високи равнища на стрес, чувство на обърканост и смут в живота на индивида.

Тази нужда от абсолютна почтеност изисква от вас да живеете в истина с всички хора и при всички обстоятелства. Да живеете в истина означава да не живеете в лъжа. Означава да не правите компромиси заради работа, пари или човешка близост. Означава винаги да вършите и казвате онова, което знаете, че е вярно и правилно, независимо какви краткосрочни ползи или вреди може да донесе.

Да живеете в истина означава да не се преструвате или самозалъгвате. Вие приемате живота, взаимоотношенията с другите, обстоятелствата точно такива, каквито са, а не такива, каквито ви се иска да бъдат. Да живеете в истина означава никога да не оставате в ситуация, която ви прави прави нещастен или която усещате, че по някакви причини не е добра за вас.

Да живеете в истина, това означава да издигнете душевното си спокойствие в своя най-висша цел и водещ принцип на организиране на живота ви. Всички цели, които си избирате, трябва да са в съответствие с тази за душевно спокойствие.

Вие вършете и казвате само онова, което ви се струва напълно редно. Приемате изцяло собствените си чувства и мисли, каквито и да са те. Само по този начин можете да се насладите на самоувереност. Само ако настоявате всяка ваша постъпка да ви позволява да живеете в мир със себе си, ще се чувствате наистина страхотно и ще се разбирате прекрасно с всички, с които имате някакви взаимоотношения.

 

Силата на самоувереността – Брайън Трейси, briantracy.com

Издателство: Обсидиан, obsidian.bg

* БРАЙЪН ТРЕЙСИ ИДВА В БЪЛГАРИЯ! Да, на 31 май, 2017 г., в Интер Експо Център – София, от 9:30 до 17:15 ч. световноизвестният бизнес лектор и ментор ще проведе семинар на тема „Психология на продажбите“. Основните въпроси, които ще бъдат разисквани, са как да създаме ефективна връзка с клиентите си, как да наложим продукта си, как да продаваме успешно… Не пропускайте тази уникална възможност да почерпите идеи и вдъхновение от един от най-будните умове днес! За повече информация посетете сайта на организаторите: webandevents.com. Билети можете да закупите на  briantracy.bg.

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Не изневерявай на себе си и успехът няма да ти изневери!

Променете отношението си към себе си и ще промените живота си!

Успехът не е въпрос на късмет, а на избор

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си