Брайън Трейси: В момента, в който започнеш да се замозалъгваш, вече не живееш живота си. Не живееш истински

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
илюстрация: wafflesatnoon.com

илюстрация: wafflesatnoon.com

Да изневериш на ценностите си, на вярванията си, на разбиранията си, значи да изневериш на себе си, на същността си. На всичко онова, което искаш да бъдеш. И което искаш да бъде животът ти…

Отправна точка за постигането на едно по-високо равнище на увереност в себе си и за израстването ви като изключителна личност е да обмислите и решите какви са вашите ценности. Изключителни са тези мъже и жени, които са отделили време, за да решат ясно за себе какво е онова, в което вярват и как са подредени ценностите им, след като са организирали живота си така, че да ги отразява по най-добрия начин…

Изяснете ценностите за себе си. В какво вярвате и против какво сте? Какви са изповядваните от вас ценности, заради които сте готови да се жертвате? За какво бихте платили с пари, пот, евентуално с живота си? Цените ли семейството си? Бог? Здравето си? Работата или кариерата си? Цените ли принципи като лична и политическа свобода, съчувствие към хората в неравностойно положение, преклонение пред живота? Вярвате ли в честността, истината и искреността, в трудолюбието и успеха? Каквито и да са вашите ценности, обмислете ги и си ги запишете…

Огледайте се наоколо. Кои качества на хората, от които се възхищавате, смятате за най-важни? Какви качества търсите у вашите приятели и познати, когато се опитвате да се обвържете по-дълбоко с тях? Какви са според вас основополагащите качества или ценности, които лежат в основата на личните и делови взаимоотношения? Какви са вашите ценности?

Ценностите не подлежат на предоговаряне. Когато избирате ценност, тя става ваша, съответно непоклатима ваша ценност. Превръща се в нещо постоянно, неотменимо и вие сте готови да прекарвате всеки миг от живота си, като я спазвате. Не може да изповядвате дадена ценност, само когато ви е удобно и да я изхвърляте, когато не ви изнася.

Избирайки вашите ценности, вие ясно заявявате пред себе си, а понякога и пред другите как точно смятате да прекарате живота си от този момент нататък. Вие показвате, че тази ценности е нещо, с което никога няма да направите компромис.

Непоклатимата самоувереност е плод на непоклатима вярност към ценностите. 

…Принципът на почтеността, т.е. придържането към ценностите, е основен закон на вселената. Всеки път, когато нарушавате или правите компромис по какъвто и да е било повод, сякаш се намесва някаква могъща сила или възмездие, която не ви позволява да минете безнаказано.

Почтеността е своеобразно абсолютно изискване за успешен живот на всяко човешко същество. Пробивите в нея, правенето на компромиси с ценностите сякаш не просто носят наказание, съответстващо на престъплението, но изглежда предизвикват и високи равнища на стрес, чувство на обърканост и смут в живота на индивида.

Тази нужда от абсолютна почтеност изисква от вас да живеете в истина с всички хора и при всички обстоятелства. Да живеете в истина означава да не живеете в лъжа. Означава да не правите компромиси заради работа, пари или човешка близост. Означава винаги да вършите и казвате онова, което знаете, че е вярно и правилно, независимо какви краткосрочни ползи или вреди може да донесе.

Да живеете в истина означава да не се преструвате или самозалъгвате. Вие приемате живота, взаимоотношенията с другите, обстоятелствата точно такива, каквито са, а не такива, каквито ви се иска да бъдат. Да живеете в истина означава никога да не оставате в ситуация, която ви прави прави нещастен или която усещате, че по някакви причини не е добра за вас.

Да живеете в истина, това означава да издигнете душевното си спокойствие в своя най-висша цел и водещ принцип на организиране на живота ви. Всички цели, които си избирате, трябва да са в съответствие с тази за душевно спокойствие.

Вие вършете и казвате само онова, което ви се струва напълно редно. Приемате изцяло собствените си чувства и мисли, каквито и да са те. Само по този начин можете да се насладите на самоувереност. Само ако настоявате всяка ваша постъпка да ви позволява да живеете в мир със себе си, ще се чувствате наистина страхотно и ще се разбирате прекрасно с всички, с които имате някакви взаимоотношения.

 

Силата на самоувереността – Брайън Трейси, briantracy.com

Издателство: Обсидиан, obsidian.bg

* БРАЙЪН ТРЕЙСИ ИДВА В БЪЛГАРИЯ! Да, на 31 май, 2017 г., в Интер Експо Център – София, от 9:30 до 17:15 ч. световноизвестният бизнес лектор и ментор ще проведе семинар на тема „Психология на продажбите“. Основните въпроси, които ще бъдат разисквани, са как да създаме ефективна връзка с клиентите си, как да наложим продукта си, как да продаваме успешно… Не пропускайте тази уникална възможност да почерпите идеи и вдъхновение от един от най-будните умове днес! За повече информация посетете сайта на организаторите: webandevents.com. Билети можете да закупите на  briantracy.bg.

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Не изневерявай на себе си и успехът няма да ти изневери!

Променете отношението си към себе си и ще промените живота си!

Успехът не е въпрос на късмет, а на избор