Дори в ежедневната борба се крият възможности!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка за фон: wallpaperhdzone.com

снимка за фон: wallpaperhdzone.com

Бъдете благодарни за малките неща, големите неща и всичко между тях. Бройте своите сполуки, а не проблеми!

Да получиш желаното

Да искаш разни неща е естествена част от живота. Да си поставяш цели и да работиш за тях подхранва творчеството и въображението. Желанието да промениш нещата движи прогреса. Да искаш, per se*, не е основната трудност; тя се корени във вредната нагласа , че ние надали можем да бъдем щастливи, докато не удовлетворим определено желание. Веднъж имах пациент, току-що преживял развод. Той беше така убеден, че щастието му зависи от това да бъде влюбен, че се чувстваше нещастен без връзка.  Нещастието му, естествено се проявяваше чрез множество неканени проблеми. Той бе започнал да страда от безсъние, от което бе станал раздразнителен и напрегнат. В отчаянието си се помъчил с ядене и пиене да прогони проблема си, като постепенно се намразвал все повече. По ирония, отъждествявайки щастието единствено с връзката, а не като нещо, намиращо се вътре в него, той минирал шансовете си да привлече подходящ партньор.

Ние страдаме според степента, в която превръщаме желанията си в централни за нашето щастие. С приближаването на шестнадесетия рожден ден на Джъстин той взе да мисли, че се нуждае от кола. Изведнъж нямаше друг начин да ходи на училище, да се вижда с приятелите си, дори да живее. Всеки свободен миг той впрягаше в изпълнението на това желание. Първата покупка, четиридесет доларова бричка, се задържа две седмици. В същата нощ, когато тя се разпадна и стана купчина старо желязо, той тръгна да търси друга. Колата изтрая четири дни, докато се сблъска с училищен автобус по заснежена улица. През следващия месец, изкачвайки уреждането на застраховката, Джъстин постепенно проумя, че животът продължава. Колата не беше условието за неговото щастие. За съжаление много ситуации не са така ясни. В брака, напромер, вкопчването в идеята, че не можм да бъдем щастливи, ако брачният партньор не се държи като Принца или Принцесата от приказките, пречи на нашата способност да оценим неговите или нейните добри качества. Ние се срастваме с копнежа за това, което не можем да притежаваме.

Отлагането на щастието до появата на определено условие-нова работа, нова връзка, нова придобивка – води до страдание. С придържането към своите желания ние категорично твърдим, че в момента нещата не са наред. Докато животът си тече, чувството за неудовлетвореност ни държи вкопчени в нашите искания и ни пречи да се освободим и да се насладим на настоящия миг.

Помните ли своя първи апартамент. Блаженство! Най-после ваше собствено място. Скоро обаче започвате да забелязвате недостатъците. Стаите са толкова малки. Топлата вода все не достига. Съседите отгоре упражняват стъпките на самбата в два през нощта. Не след дълго ви се иска да се преместите. Намирате по-голям апартамент. Най-накрая уютен дом! Докато на двойката от съседната врата не се ражда бебе и цикълът се завърта отново. Никога не настъпва край на желанията. Всеки път, щом едно желание се предреши като онова нещо, което ви отделя от щастието, останалият живот потъва в общия фон. Вашето желание се е превърнало в затвор, който ви отделя от живота.

* per se (лат.) – лично, за себе си. – Бел. прев.

 

Осъзнай тялото излекувай духа – Джоан Борисенко, joanborysenko.com

Издателска къща: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Не живейте в съжаления. Всичко се случва с причина!

Колкото по-благодарен си, толкова повече неща, за които си благодарен идват в живота ти

От днес нататък избирам да бъда благодарен и щастлив за всичко в живота си