Честността има сила, която много малко хора могат да понесат!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка за фон: vecteezy.com

снимка за фон: vecteezy.com

Бъдете искрени с хората, които ви обичат. Те заслужават вашата честност.

Човекът, Райно, рядко общува с душата си. Защото тя трудно се лъже, но и лесно притихва. Гласът и може съвсем да се скърши. Щото душата винаги има нужда от истината. А пък стопанинът и често тая нужда и тая истина не ще ни да ги чуе, ни да ги види. По друга мяра е избрал да живее. Човекът, който казва истината, се нарича честен човек. Щото думата честен е дошла от думата „чест“. А честта да се изрича истината не е за всеки, не всеки има смелост да я провиди и да я заяви. Тъй че Кръстовден можеш да имаш честта да застанеш срещу твойта си истина. Ако си готов да я понесеш. А Честното дърво ти е свидетел, че си рекъл името на пътя си. И си обещал на тая душа, че утре тръгваш по него.

 

Стопанката на Господ – Розмари Де Мео, narichane.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Щастливият и пълноценен живот е в това да се научим да презареждаме тялото и ума си с нови сили

Да приемаш другите такива, каквито са, означава да ги обичаш!

Аз отговарям за това как се отнасям към хората

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си