„Само след минутка“

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Осъзнавай
снимка: yandex.ru

снимка: yandex.ru

Не винаги сме прави в заключенията си. Може да съществува скрит смисъл, който да бъде пропуснат на пръв поглед.  Дори, когато става дума за най-близките ни, които мислим, че познаваме. Разговор с Дейвид Уолп (РУ) – главен равин в храма „Синай“ в Лос Анджелис, провъзгласен за най-добрия проповядващ равин в Америка. За страстта, компромиса и избора на подходящ партньор. .. И последващата връзка с уговорените онлайн срещи на авторката, в търсене на съпруг. Откъс от книгата Омъжи се за него на Лори Готлиб (Аз).

Аз: Каква мъдрост от Талмуда казвате на годениците, преди да се решат на голямата крачка?

РУ: Онова, което им казвам най-често, не е от Талмуда. Всъщност е една случка от началото на брака ми и в нея се разказва… за изхвърлянето на боклука.

Един ден, малко след като се бяхме оженили, жена ми каза: „Ще изхвърлиш ли боклука?“. А аз отговорих така, както винаги отговарям, когато ме помолят да направя нещо: „След минутка“. Няколко минути по-късно отивам да хвърлям боклука и виждам, че някой вече го е направил. Направо побеснях! Реших – понеже майка ми постъпваше така, – че го е направила, за да ме накара да се почувствам неудобно, задето не съм го свършил на секундата. А жена ми беше много шокирана, че съм ядосан, понеже мислеше, че ми прави услуга. Но аз дълго време не й вярвах. Този тип неща се превърнаха в проблем между нас.

А това се получава, защото много хора, според мен, просто не са в състояние да повярват, че мозъците на околните работят по съвсем различен начин. не можем да разберем, че всеки отделен човек се изучава дълго и с много усилие, също като учебен предмет. Не се получава само „по инстинкт“. Всъщност трябва да ги изслушаш и да им вярваш, когато ти казват как виждат нещата и как ги разбират. Това означава да вървиш против интуицията си, защото всички вярваме на инстинктите си, но човек може да сгреши. Инстинктите ни се основават на хора, които познаваш – но човекът, когото тепърва опознаваш, не е майка ти, нито бившето ти гадже, нито сестра ти.

Затова едно от нещата, които казвам на младите двойки е, че трябва да бъдат отворени за факта, че мозъците и сърцата им работят различно от тези на другия, и че трябва да уважават това, да се вслушват. Когато „излизат“, хората често се разделят заради такива проблеми и така пропускат възможността действително да опознаят другия. Те се отказват от някой, без да са успели да го разберат – и после се чудят защо не могат да срещнат „човека“ и защо още са сами.

ЗАЩО ТОВА Е СВЪРЗАНО С ШЕЛДЪН 2

Равинът беше прав за това, че не трябва да отхвъряме хората, преди да сме ги разбрали. При третата ни среща Шелдън 2 носеше вратовръзка. А отивахме на кино. Не беше даже същата връзка като онази в сайта. Тази беше сиво и бяло на каре. Колко ли вратовръзки има този човек?

„Май трябваше да се облека по-официално“, пошегувах се аз, когато отворих вратата и видях вратовръзката му. Той се засмя и ми разказа за слабостта и видях връзката му. Той се засмя и ми разказа за слабостта си към връзките, макар че много добре знаел, че се възприема като странно. После ми обясни откъде тръгнало всичко.

Когато Шелдън 2 бил малко момче, дядо му винаги носел папийонки, а дядо му бил най-близкият му приятел. Един ден казал на дядо си: „Като порасна, искам да стана точно като теб!“

„Искаш да станеш зъболекар?, попитал дядо му, а Шелдън 2 отвърнал: „Не, искам да нося вратовръзка!“ Това се превърнало в семейна шега. Двадесет години по-късно, когато дядо му починал, Шелдън 2 наследил всичките му вратовръзки – дядото не бил забравил думите му! Шелдън 2 обича да ги носи, понеже му напомняли за любимия му дядо.

Бях толкова очарована от тази история, че още повече започнах да го харесвам. А само като се сетя, че почти се бях отказала да му пиша, понеже си помислих „Какъв идиот трябва да си, за да се снимаш с розова вратовръзка на точки!“

 

Омъжи се за него – Лори Готлиб, lorigottlieb.com 

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Борейки се да спечелим любовта на мъжа до себе си, губим себе си

Най-важното пътешествие е вътрешното пътешествие

Да ревнуваш означава да си несигурен в собствените си чувства към другия