„Само след минутка“

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Обичай | 0 Коментара
снимка: yandex.ru

снимка: yandex.ru

Не винаги сме прави в заключенията си. Може да съществува скрит смисъл, който да бъде пропуснат на пръв поглед.  Дори, когато става дума за най-близките ни, които мислим, че познаваме. Разговор с Дейвид Уолп (РУ) – главен равин в храма „Синай“ в Лос Анджелис, провъзгласен за най-добрия проповядващ равин в Америка. За страстта, компромиса и избора на подходящ партньор. .. И последващата връзка с уговорените онлайн срещи на авторката, в търсене на съпруг. Откъс от книгата Омъжи се за него на Лори Готлиб (Аз).

Аз: Каква мъдрост от Талмуда казвате на годениците, преди да се решат на голямата крачка?

РУ: Онова, което им казвам най-често, не е от Талмуда. Всъщност е една случка от началото на брака ми и в нея се разказва… за изхвърлянето на боклука.

Един ден, малко след като се бяхме оженили, жена ми каза: „Ще изхвърлиш ли боклука?“. А аз отговорих така, както винаги отговарям, когато ме помолят да направя нещо: „След минутка“. Няколко минути по-късно отивам да хвърлям боклука и виждам, че някой вече го е направил. Направо побеснях! Реших – понеже майка ми постъпваше така, – че го е направила, за да ме накара да се почувствам неудобно, задето не съм го свършил на секундата. А жена ми беше много шокирана, че съм ядосан, понеже мислеше, че ми прави услуга. Но аз дълго време не й вярвах. Този тип неща се превърнаха в проблем между нас.

А това се получава, защото много хора, според мен, просто не са в състояние да повярват, че мозъците на околните работят по съвсем различен начин. не можем да разберем, че всеки отделен човек се изучава дълго и с много усилие, също като учебен предмет. Не се получава само „по инстинкт“. Всъщност трябва да ги изслушаш и да им вярваш, когато ти казват как виждат нещата и как ги разбират. Това означава да вървиш против интуицията си, защото всички вярваме на инстинктите си, но човек може да сгреши. Инстинктите ни се основават на хора, които познаваш – но човекът, когото тепърва опознаваш, не е майка ти, нито бившето ти гадже, нито сестра ти.

Затова едно от нещата, които казвам на младите двойки е, че трябва да бъдат отворени за факта, че мозъците и сърцата им работят различно от тези на другия, и че трябва да уважават това, да се вслушват. Когато „излизат“, хората често се разделят заради такива проблеми и така пропускат възможността действително да опознаят другия. Те се отказват от някой, без да са успели да го разберат – и после се чудят защо не могат да срещнат „човека“ и защо още са сами.

ЗАЩО ТОВА Е СВЪРЗАНО С ШЕЛДЪН 2

Равинът беше прав за това, че не трябва да отхвъряме хората, преди да сме ги разбрали. При третата ни среща Шелдън 2 носеше вратовръзка. А отивахме на кино. Не беше даже същата връзка като онази в сайта. Тази беше сиво и бяло на каре. Колко ли вратовръзки има този човек?

„Май трябваше да се облека по-официално“, пошегувах се аз, когато отворих вратата и видях вратовръзката му. Той се засмя и ми разказа за слабостта и видях връзката му. Той се засмя и ми разказа за слабостта си към връзките, макар че много добре знаел, че се възприема като странно. После ми обясни откъде тръгнало всичко.

Когато Шелдън 2 бил малко момче, дядо му винаги носел папийонки, а дядо му бил най-близкият му приятел. Един ден казал на дядо си: „Като порасна, искам да стана точно като теб!“

„Искаш да станеш зъболекар?, попитал дядо му, а Шелдън 2 отвърнал: „Не, искам да нося вратовръзка!“ Това се превърнало в семейна шега. Двадесет години по-късно, когато дядо му починал, Шелдън 2 наследил всичките му вратовръзки – дядото не бил забравил думите му! Шелдън 2 обича да ги носи, понеже му напомняли за любимия му дядо.

Бях толкова очарована от тази история, че още повече започнах да го харесвам. А само като се сетя, че почти се бях отказала да му пиша, понеже си помислих „Какъв идиот трябва да си, за да се снимаш с розова вратовръзка на точки!“

 

Омъжи се за него – Лори Готлиб, lorigottlieb.com 

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Борейки се да спечелим любовта на мъжа до себе си, губим себе си

Най-важното пътешествие е вътрешното пътешествие

Да ревнуваш означава да си несигурен в собствените си чувства към другия

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си