Ако имаш вяра, имаш всичко! И можеш да постигнеш всичко

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Вярвай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

И най-лесното нещо не можем да постигнем, ако нямаме вяра.

Христос казва: „Ако имате вяра като синапово зърно, като кажете на тази планина да се премести, тя ще се премести“. Ако планината не се премести, причината е в теб – ти не си разбрал великия закон. Ако имаш вяра, и дете да си, ще бутнеш точно този бутон, който движи машината; ако нямаш вяра, и учен да си, ще буташ тук-там, но няма да намериш бутона, от който зависи движението на машината. Значи детето със своята вяра движи машината, а възрастният, макар и да е учен, без вяра нищо не може да постигне. Ученият ще разглежда машината, ще я пипа тук-там, ще търси кой я е направил, но машината ще си стои на мястото, няма да работи. Оставете това настрани: важно е машината да работи; и детето да я задвижи, важно е да се върши работа. Следователно, като влезете в една фабрика, първо вижте къде е бутонът, който движи главната машина. И като го намерите завъртете го.

Първото нещо, което се изисква от човека, е да усилва вярата си. Под „усилване на вярата“ разбирам всеки ден да се придава нещо към нея. Човек яде по три пъти на ден. Защо? За да придаде нещо към своя организъм. Щом изразходваш енергия, трябва да придадеш нещо към организма, да го закрепиш. „Аз на младини бях вярващ“. Сега вярващ ли си? Ако нищо не си придал към вярата си, т.е. не я усилваш всеки ден, тя постепенно ще отслабне. Днес вярата на мнозина отслабва, защото не придават нищо към нея. Следователно, не върши това, което отслабва вярата.

Нещастието на хората се заключва именно в това, че изгубиха вяра в реалното и повярваха в това, което не съществува. Като вярваш, можеш да станеш учител, може и да не станеш, но в крайна сметка ще вярваш. Това е външната страна на вярата. Защо? Защото когато загубиш това, което най-много цениш, ще се обезвериш. Ако при всички положения запазиш вярата и отношението си към Бога, ти си истински човек: никой не може да отнеме вярата ти. Силна е вярата, когато при всички условия на човешкия живот – в богатство, и в сиромашия, в знание и в невежество – е една и съща.

 

Сеятелят – Петър Дънов, bratstvoto.net

Издателство: Бяло братство,  bialobratstvo.info

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Вярата в Бог е вяра в живота, в пълнотата, в любовта…

Вярата в себе си – ключът към щастлив и стойностен живот

Вярата е ирационална. Иначе нямаше да бъде вяра