Ако сме постоянни в действията си, със сигурност ще пожънем успех в делата си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Отлагането на действие не ни помага да се справим по-добре с него. Напротив – така сами намаляваме възможността то да се случи по най-добрия възможен начин за нас.

Защо винаги оставяме важните неща за утре?

Оптимизмът ни за бъдещето не засяга само реалните ни решения, той ни успокоява и колко лесно ще бъде да направим нещо, само ако решим да го направим. Психолозите демонстрират, че всеки човек има склонност да се самозалъгва, че в бъдеще ще има много повече свободно време, отколкото днес. Този вид оптимизъм е разбираем – ако очаквахме, че ще се провалим във всичко, с което се захванем, бихме се отказали още преди да започнем. Ако обаче използваме положителните си очаквания, за да оправдаем настоящото си бездействие, по-добре изобщо да не си поставяме никакви цели.

Експеримент на волята: Утре не се различава от днес

Поведенческият икономист Хауърд Рейчлин предлага интересен начин за преодоляване на проблема с отлагането на всяко добро начало за утре. Когато искате да промените някой навик, старайте се да намалите изменчивостта на поведението си, а не самото поведение. Той демонстрира, че, когато накараш пушачи да пушат винаги един и същи брой цигари всеки ден, те постепенно започват да пушат по-малко, въпреки че не се стараят съзнателно.

Рейчлин смята, че става така, защото пушачите са лишени от обичайното си успокоение, че утре ще бъде различно. Всяка запалена цигара не е просто поредната цигара за днес, а още една цигара, изпушена утре и вдругиден, и по-вдругиден… Това придава допълнителна тежест на всяка цигара и те кара да осъзнаеш в по-голяма степен вредата за здравето.

Тази седмица приложете съвета на Рейчлин към своето предизвикателство за волята. Старайте се да намалите изменчивостта на поведението си от ден за ден. Възприемайте всяко решение, което вземете, като залог за всички бъдещи решения. Например, вместо да се запитате: „Искам ли да изям още едно шоколадче?“, задайте си въпроса: „Искам ли да изтърпя последствията от яденето на шоколадчета всеки следобед през следващата година?“. Вместо да се запитате: „Днес ли да го свърша, или утре?“, поставете го така: „Искам ли да понеса последствията от постоянното отлагане на тази задача?“.

 

Самоконтрол съзнанието може всичко – д-р Кели Макгонигъл, kellymcgonigal.com/about

Издателство: Скайпринт, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Човек иска най-силно това, което сам си забранява да иска!

Постигането на самоконтрол е пътят към балансирания живот

Да владееш себе си е първата стъпка по пътя към щастието и постигането на целите