Най-големият подарък, който можем да направим на връзката си е да приемем несъвършенствата и различията си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Обичай | 0 Коментара
снимка: storylog.co

снимка: storylog.co

Подарък, като начин на мислене от три стъпки. Първо, да осъзнаем, че партньорите ни не са съвършени. Второ, че същото важи и за нас самите. И трето, съзнателно да изберем да се концентрираме върху заложбите си, за да ги развиваме. Да приемем човека изцяло, без да се опитваме да го променим, това е най-добрият избор за всяка връзка. Може да е по-трудно, но резултатите ще са безспорни. Всичко това ни напомня Нанси Ван Пелт, в следващия откъс от книгата Тайната на сполучливия брак.

Приемането на другите не става лесно. Склонни сме да се заобиколим от хора, мислещи, чувстващи и действащи като нас.

Когато мислите ни се отклонят от представата ни за правилно и грешно, се опитваме да променим виждането им и да докажем своята правота. Посрещаме ги с неразбиране.

Самодоволно се загръщаме в собствените си одежди и наблюдаваме тези, с които сме се врекли в любов, грижа и уважение, докато смъртта ни раздели защото те не изповядват нашите вярвания.

Все още индивидуалността, правото, което всеки човек има, да използва опита си по собствен начин и да открива свой смисъл в нещата, е една от най-безценните привилегии в живота.

Означава ли това, че партньорите ни са съвършени? Разбира се, не.

Означава само, че ние виждаме несъвършенствата им, но правим съзнателен избор да се концентрираме върху всички добри качества и всички заложби, които са скрити в тях.

Приемаме личността изцяло с недостатъците и дарбите й.

 

Тайната на сполучливия брак – Нанси Ван Пелт

Издателство: Нов живот, newlife-bg.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Прощаваш, когато приемеш несъвършенствата на хората и продължиш да ги обичаш…

В света няма съвършенство. Защо тогава го търсим в хората?

Обичай се, макар да си съвършено несъвършен

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си