Истинското щастие идва отвътре, никой не може да ви го даде!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка за фон: textagram.com

снимка за фон: textagram.com

Щастието не идва от външни обстоятелства. То идва от нас, независимо какво се случва наоколо!

Любов към себе си

За да овладеем този житейски урок, най-важното е да се научим да обичаме себе си безусловно и преди всичко. Любовта е основата на това, което наричаме универсална енергия. Всички останали енергии произлизат от нея като емоция на любовта. Емоциите са свързващото звено между енергийните матрици и енергийните тръби, вкоито се съхранява целият житейски опит.

Тъй като живеем в полето на полярността, ние, хората, трябва да изживеем едната полярност, за да разберем противоположната. Любовта е най-силната от всички емоции, а нейната противоположност (или полярност) е страхът.

По тази причина хората, които работят върху основния житейски урок Любов, често зациклят в затворения кръг на страха. Някои от тях се въвличат в него чрез най-различни драми, например увлечението по всякакви конспиративни теории. В зависимост от това, докъде са стигнали по пътя към майсторството, тези хора като че ли дават Любов на всичко и на всички. Проблемът в много случаи се състои в това, че мотивите им произлизат от страха им да не останат сами.

Този житейски урок има много аспекти, а най-важният от тях е развиването на способността да обичаме себе си. За да успеят да разпознаят и преживеят любовта, хората трябва да могат да почувстват нейната противоположност. А това е вакуумът, който човек усеща, когато тя осъства  напълно. Той се преживява като страх. Така, както любовта е основата на всяка енергия, страхът е основата на всяка липса.

От страха произлизат всички негативни емоции. Но също както мракът изчезва, когато блесне светлина, така и страхът може да бъде преодолян чрез любовта. Мракът не е нищо друго, освен липса на светлина. Страхът не е нищо друго, освен липса на любов.

Най-първата проява на любов и най-трудната за хората, които овладяват този житейски урок -е любовта към Себе си. Оттам нататък е възможно да обичаме другите до Такава степен, до каквато обичаме себе си.

През цялата човешка история са написани безброй книги, изпети са неизброимо количество песни, водени са толкова войни в името на – и  уж от – любов към Бога. Иронията е, че ако можехме да се научим да търсим любовта вътре в себе си, а не отвън, щяхме да видим как парадоксалната фраза „свещена война“ ще изчезне бързо от нашия речник. Бог е в нас, а не вън от нас. Точно по тази причина трябва да се научим най-напред да обичаме себе си. Изразяването на любовта, което ще наблюдаваме в новата енергия, ще бъде пряко отражение на тази проста истина.

Колко пъти сте чували хората да се оплакват, че се чувстват необичани и самотни? Те отчаяно искат да намерят някого, с когото да споделят любовта си, но тя като че ли все им се изплъзва. Те не разбират, че не могат да намерят любовта, която търсят, ако имат негативна нагласа. Когато си казват, че не могат да бъдат цялостни, докато някой друг не ги допълни, те сами се поставят във вакуум. А кой изпълнен с любов човек ще бъде привлечен от вакуум? Толкова много хора твърдят, че търсят любовта, а всъщнпст истинското им желание е да срещнат някой, който да ги обича. Те биха постигнали много по-голям успех, ако вместо да търсят партньор, който да ги заобича, намерят начин да дават любов. Защото единствено когато даряваме любов, можем да настроим енергията така, че да бъдем любов и следователно, да я получаваме.

 

Духовна психология – Стийв Ротър, espavo.org

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Три сериозни аргумента в полза на оптимизма

При конфликт между сърцето и ума, следвайте сърцето си!

Всичко се случва с причина!