Първият принцип на древните школи

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: mlinr.com

снимка: mlinr.com

Крайъгълният камък на себеопознаването е наблюдението, когато разберем техническата му страна. Когато знаем за различните функции и правим разлика между тях, помнейки за състоянията на съзнанието, нашия сън и множеството „азове“ в самите нас.

Познай самия себе си! Такъв е бил първият принцип и първото изискване на древните психологически школи. Ние сме запомнили тези думи, но сме загубили техния смисъл.

Ние считаме, че да познаем себе си означава да знаем своите особености, желания, вкусове, способности, а в действителност това означава да опознаем себе си като машини, тоест да знаем структурата на своята собствена машина, нейните части, функциите на различните части и условията за тяхната работа.

Ние в най-общ вид признаваме, че не знаем тази машина, докато не я изучим. Ние трябва да изучаваме своята машина, като машина. Това означава, че изучаването е самонаблюдение. Друг път няма и никой няма да свърши тази работа вместо нас. Ние трябва да я свършим сами.

Преди това, трябва да се научим как да наблюдаваме. Необходимо е да разберем техническата страна на наблюдението. Трябва да се знае за необходимостта от наблюдение на различните функции и да се прави разлика между тях, помнейки за различните състояния на съзнанието, за нашия сън и за множеството „азове“ в самите нас.

Такъв род наблюдения много скоро ще дадат резултати. Най напред човек ще забележи, че далеч не на всичко в себе си, може да гледа без превзетост. Едно нещо му харесва, друго му досажда, трето го дразни, даже го ужасява.

Човек не може да изучава себе си подобно на далечна звезда или полезно изкопаемо. Естествено, на него ще му харесва това, което помага на развитието му и няма да му харесва това, което затруднява или прави невъзможно развитието му.

Това означава, че много скоро той ще започне да различава полезните и вредни черти – полезни и вредни от гледна точка на възможното му самопознание, възможното му пробуждане и развитие. Човек ще види такива свои страни, които могат са станат съзнателни и такива, които не могат да станат съзнателни и, които трябва да бъдат унищожени.

Наблюдавайки себе си, човек винаги трябва да помни, че изучаването на самия себе си е първата стъпка към възможната еволюция.

 

Психология на човешките еволюционни възможности – П. Д. Успенский

Издателство: Хелиопол, book-heliopol.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако се научим да обичаме себе си, ще обичаме и другите!

За да промениш живота си, трябва да започнеш от себе си. Останалото се случва само…

Хемингуeй: Не можеш да избягаш от себе си, където и да отидеш

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си