Първият принцип на древните школи

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай
снимка: mlinr.com

снимка: mlinr.com

Крайъгълният камък на себеопознаването е наблюдението, когато разберем техническата му страна. Когато знаем за различните функции и правим разлика между тях, помнейки за състоянията на съзнанието, нашия сън и множеството „азове“ в самите нас.

Познай самия себе си! Такъв е бил първият принцип и първото изискване на древните психологически школи. Ние сме запомнили тези думи, но сме загубили техния смисъл.

Ние считаме, че да познаем себе си означава да знаем своите особености, желания, вкусове, способности, а в действителност това означава да опознаем себе си като машини, тоест да знаем структурата на своята собствена машина, нейните части, функциите на различните части и условията за тяхната работа.

Ние в най-общ вид признаваме, че не знаем тази машина, докато не я изучим. Ние трябва да изучаваме своята машина, като машина. Това означава, че изучаването е самонаблюдение. Друг път няма и никой няма да свърши тази работа вместо нас. Ние трябва да я свършим сами.

Преди това, трябва да се научим как да наблюдаваме. Необходимо е да разберем техническата страна на наблюдението. Трябва да се знае за необходимостта от наблюдение на различните функции и да се прави разлика между тях, помнейки за различните състояния на съзнанието, за нашия сън и за множеството „азове“ в самите нас.

Такъв род наблюдения много скоро ще дадат резултати. Най напред човек ще забележи, че далеч не на всичко в себе си, може да гледа без превзетост. Едно нещо му харесва, друго му досажда, трето го дразни, даже го ужасява.

Човек не може да изучава себе си подобно на далечна звезда или полезно изкопаемо. Естествено, на него ще му харесва това, което помага на развитието му и няма да му харесва това, което затруднява или прави невъзможно развитието му.

Това означава, че много скоро той ще започне да различава полезните и вредни черти – полезни и вредни от гледна точка на възможното му самопознание, възможното му пробуждане и развитие. Човек ще види такива свои страни, които могат са станат съзнателни и такива, които не могат да станат съзнателни и, които трябва да бъдат унищожени.

Наблюдавайки себе си, човек винаги трябва да помни, че изучаването на самия себе си е първата стъпка към възможната еволюция.

 

Психология на човешките еволюционни възможности – П. Д. Успенский

Издателство: Хелиопол, book-heliopol.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако се научим да обичаме себе си, ще обичаме и другите!

За да промениш живота си, трябва да започнеш от себе си. Останалото се случва само…

Хемингуeй: Не можеш да избягаш от себе си, където и да отидеш